Samsung Gear S incelemesi

Samsung Gear S incelemesi

Samsung'un telefondan bağımsız çalışan yeni nesil akıllı saati Gear S test masamızda.

Resim

Samsung 2013 yılının eylül ayında yeni nesil Note 3 ile akıllı saati Galaxy Gear'i bizlere tanıtmıştı. Galaxy Gear, akıllı saatlerin atası ya da ilk versiyonu tabii ki değildi ama içinde barındırdığı donanım, yazılım ve bağlanılabirlirliği ile rakiplerinden oldukça farklı görünüyordu.

Resim

Galaxy Gear oldukça yenilikçi özelliklerinin yanında eksikleriyle de öne çıkmaktaydı. Bir akıllı telefondan bağımsız olmaması bu ürünün en büyük eksikliklerinden biriydi. Bir diğer konu ise pil gücüydü. Biraz yoğun kullanımda 1 günlük şarj süresi bile sunamaması kullanıcıları bu ürünü almadan önce 2 kez düşünmelerine sebep oldu.

Daha sonra geçtiğimiz yıl şubat ayında yapılan Dünya Mobil Kongresi 2014'te (sadece 5 ay sonra) Samsung yeni nesil Galaxy Gear 2'yi ve Gear Fit'i bizlere tanıttı. Bu noktada Samsung'un akıllı saat ekosisteminde Android işletim sistemi yerine kendi geliştirdiği Tizen işletim sistemine geçiş yaptığını görüyorduk. Bu da aslında 2 akıllı saat arasındaki en önemli farkı ortaya koyuyor.

Resim

Tasarım anlamında çok büyük değişiklik yapmadan çıkıntılı olan kamerayı yenileyen ve bir Home tuşu ile kullanımı kolaylaştıran Samsung'un akıllı saat konusunda söyleyecekleri henüz bitmemişti.

Samsung 1 yıllık döngü tamamlandığında yani geçtiğimiz eylül ayında Galaxy Note 4 ile birlikte bize yeni nesil akıllı saati Gear S'i de tanıttı. Böylece firma 1 yılı tamamlamadan 3 adet akıllı saati piyasaya sunmuş oldu -ki bu Sony'nin Xperia Z serisinden bile daha iyi bir performans anlamına geliyor.

Gear S, Samsung'un akıllı saat konusunda geldiği son noktayı temsil ediyor. Özellikleri ve dışa kavisli ekranıyla oldukça şık görünen bu saatin en önemli özelliği ise Sim Kart girişi olmasıydı. Samsung Gear S tanıtımında farklı tarzdaki kordonlarla ürünün her kesimden kullanıclar için yapıldığını gösterdi. Özellikle aşağıda fotoğrafta gördüğünüz Swarovski ile birlikte tasarlanan saatin kadınlar tarafından büyük bir ilgi gördüğünü hatırlatalım.

Resim

İncelememize geçmeden önce Gear S'in teknik özellik tablosuna kısaca bir gözatmaya ne dersiniz?

 

Samsung Gear S

Ekran Özellikleri2 inç, 480x360 piksel çözünürlükte Super AMOLED 300 ppi
İşlemciSamsung Exynos 4212 çift çekirdek, 1 Ghz Cortex A9 işlemci,
Mali 400MP4 400 MHz GPU
Ram Kapasitesi512 MB
KameraYok
Hafıza4 GB
Hafıza KartıYok
Pil Kapasitesi300 mAh
Android SürümüTizen Wearable işletim sistemi
Boyutlar39,8 mm en, 58,3 mm boy, 12,5 mm kalınlık
Ağırlık176 gram
Ekstra ÖzelliklerIP67 sertifika sayesinde 1 metreye kadar su geçirmeme özelliği ve ek Nano Sim kart girişi

Dilerseniz lafı uzatmadan Gear S'i incelemeye başlayalım. Devamı için sonraki sayfaya geçiş yapın.

Tasarım:

Tasarım beğenisi herkese göre farklılık gösteriyor. Özellikle giyilebilir ürünlerde bu farkın daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Saat konusundaysa birçok kişinin hala dairesel saatleri tercih ettiği rahatlıkla söylenebilir. Son dönemde akıllı saatlerin gelişmesiyle bu algının ise yavaş yavaş değiştiğine şahit oluyoruz.

Resim

2014 yılı içinde tanıtılan Motorola Moto 360 ve LG G Watch R bu noktada farklı bir alternatifi kullanıcılara sunsa da, biz Samsung'un en yeni akıllı saati Gear S'in tasarımını gerçekten çok beğendik.

Gear S, 2 inç boyutunda dışa bükümlü AMOLED ekranı ile oldukça şık görünüyor. Bu saatin en büyük sorunu ve olduğundan daha kaliteli algılanmamasının sebebi ise silikon kılıfları. Samsung'un bu noktada daha farklı alternatifler ile kullanıcılar ulaşması gerekiyor.

Resim

Gear S'in bükümlü yüzeyi kolda mükemmel bir bütünlük gösterse de özellikle karşıdan bakılmadığı anlarda görüş açısı sorunu yaratabiliyor.

Resim

Samsung Gear S'in alt tarafında bir Home butonu bulunuyor. Samsung'un Gear S tasarımında en başarılı olduğu noktalardan birinin Home botonu olduğunu söyleyebiliriz. Home butonu kullanıcının saat ana ekranına her an tek tuşla ulaşabilmesini sağlıyor. Hemen yanlarında ise ışık sensörü ve UV sensörü bulunuyor. Bu sensörler Gear S'in hem önünde hem de arkasında yer alıyor.

Resim

Resim

Sensör konusunda oldukça agresif olan Gear S'te birçok sensör karşımıza çıkıyor. Bunlar sırasıyla;

  1. Işık Sensörü
  2. Hareket Sensörü
  3. Pusula
  4. Jiroskop
  5. Barometre
  6. Kalp hıhzı ölçme sensörü
  7. UV Işığı ölçme sensörü
  8. GPS, olarak sıralanıyor.

Gear S; teknik özellik tablosunda 34 gram olarak görünüyor. Bu 34 gram kayışsız ağırlığı. Silikon kılıfı ile birlikte Gear S, 65 gramlık bir ağırlığa sahip. Bu boyutta mekanik saatlerden kat ve kat daha hafif olduğunu belirtelim.

Resim

Resim

Gear S'in tasarım detaylarından en önemlisi sanırız arkada bulunan Sim Kart girişi. Bu sim kart girişine kart takmak için bazı editör arkadaşlarımızın tırnaklarını feda ettiklerini üzülerek görüyoruz. Oysaki kutu içinden çıkan ekstra bir aparat sayesinde bu iş oldukça kolay bir şekilde halledilebiliyor. Kapaktan su almaması için Samsung'un ilginç bir kilitleme yöntemi kullandığını görüyoruz.

 

Resim

Sim kartı Gear S'e değil kapağı monte edildikten sonra cihaza yerleştiriliyor. Bunu yaptığımız onca uğraştan sonra ancak anlayabildik!

Resim

Gear S'in tasarımını oldukça beğendik. Saat takmak isteyen teknolojisever kişilerin mutlaka ilgi gösterceği bir ürün olan Gear S'in 999TL'lik fiyatını ise biraz abartılı bulduk doğrusu. Samsung aynı saatin GSM özellği olmayan modelini de piyasaya sunmalı. Saatin fiyatı böylece daha alınabilir seviyelere inecektir.

Gear S'in kayış kısmı aşağıdan kilit mekanizmasıyla çalışıyor. Bu kilit mekanizmasının açıkçası daha iyi olmasını beklerdik. Lakin zaman zaman kilitleme sırasında takılmalar yapabiliyor. Bu kalın mekanizmanın metal bir yüzeye sahip olması ise oldukça kolay ve "çok" çizilmesini sağlıyor.

Resim

Resim

Arayüz:

Samsung ilk nesil Galaxy Gear'de Android işletim sistemi kullanmıştı. Bundan ağzı yanan Samsung uzun süredir üzerinde çalıştığı Tizen işletm sisteminin giyilebilir cihazlar için geliştirdiği bir formatını bu saatte kullanıyor. Bu noktada ürünün kendi marketi gibi seçenekleri yok. Program yüklemek için akıllı telefona ihtiyaç duyuyorsunuz. Bu bambaşka bir konu, birazdan döneceğiz.

Samsung Galaxy Gear S için "bir telefona ihtiyacı yok" dese de durum tam olarak bu değil. Gear S bize ilk geldiğinde elimizde yeni nesil bir Galaxy telefon yoktu ve saati Galaxy Note 4 gelene kadar kullanamadık. Bu noktada başka bir Note 4'ü olan arkadaşımızın telefonu ile ilk kurulumu gerçekleştirdik ve arkadaşımın tüm sosyal ağ bildirimlerini ve whatsapp konuşmalarını onun haberi olmadan birebir takip edebildim. Daha sonra Samsung tarafından tarafımıza Note 4 gönderildi ve Gear S'i gerçek anlamda kullanmaya başlayabildik. Saat ilk açılışta mutlaka bir telefonla eşleştirilmeli. Yoksa hiçbir şekilde açılmıyor. Hatta eşleştirmeden saat özelliğini bile kullanamıyorsunuz; o derece saçma bir durum yani.

Eşleştirdikten sonra telefon Gear programını yüklüyor. Bu program sadece son model Galaxy telefonlar ile çalışıyor. Galaxy Grand 2'yi bile Gear S ile eşleştiremedik.

Resim

Bu noktada "kabul ediyorumu" seçip ilerliyoruz. Daha sonra karşımıza olmazsa olmaz yasal uyarılar ve saatte hangi uygulamaların bildirimlerinin gelmesini seçebileceğimiz arayüz geliyor.

Resim

Resim

Samsung Hesabınızda oturum açtıktan sonra Gear S'in tüm ayarlarına ulaşabiliyorsunuz.

Resim

Gear S'in tüm ayarlarını ve arayüzlerini Gear uygulamasıyla yapabiliyoruz.

Resim

Bu kadar tema ve saat seçeneği yetmez derseniz Samsung Markete giriş yapıp ücretli ya da ücretsiz uygulamaları 4GB hafızası olan Galaxy Gear'ınıza yükleyebilirsiniz.

Resim

Gear S'in yukarıdan aşağıya doğru inen bildirim ekranında da özelleştirme yapabiliyoruz. Bir diğer güzel özellik ise şu; saatinizi evinb içinde bulamıyorsanız tek tuşa dokunarak saatiniz çalmaya başlıyor aynı durum telefonunuz içinde geçerli. Telefonunuzu bulamıyorsanız tek tuşa dokunarak telefonunuza da çağrı atabiliyorsunuz.

Resim

Gear S'e 28.01.2015 tarihi itibariyle yeni bir sistem güncellemesi geldiğini belirtelim.

Resim

 

Samsung Gear S'in menüsü oldukça kolay bir kullanım sunuyor. Aşağıda sizler için hazırladığımız Gear S menü içeriği videomuzu izleyebilirsiniz.

Pil Gücü:

Gelelim bu akıllı saatin en önemli noktasına. Samsung Gear S'te 300 mAh gibi oldukça düşük sayılabilecek bir pil gücü ile geliyor. Hem 2 inç ekran; hem de sim karta sahip olan Gear S'in bu pil gücüyle başarılı olması oldukça zor. Ürün normal kullanımda bir günlük süreyi bitirmeye yetse de özel şarj aparatı ile her gece mutlaka şarja takmalısınız.

Gear S ile ya adım saymaktan ya da uyku düzeninizi hesaplamaktan vazgeçmelisiniz çünkü 300 mAh pili şarj cihazınız ile 2 saatten fazla sürede ancak şarj edebiliyorsunuz. 3000 mAh  pil gücüne sahip akıllı telefonların 45 dakikada şarj olduğu bir ortamda sadece 300 mAh pil gücü olan bir ürünü saatlerce şarj etmekte ne?

Gear S, tasarım ve özellikleri ile öne çıkan bir ürün. Buna karşın pil gücü bu saati aşağıya çeken ve kullanıcılardan uzaklaştıran ayrı bir sorun. Bir de tüm bunlar yetmezmiş gibi Samsung'un bu ürünü şarj etmek için mini USB yerine ekstradan bir şarj aparatı yapması var ki; buna şapka çıkartıyoruz!

Sonuç:

Samsung yeni nesil akıllı saati Gear S'ten ne bekliyor bilemiyoruz ama Gear S'in kullanıcıların ihtiyaçlarını (pil gücü hariç) karşılayacağını düşünmekteyiz. Biz açıkçası "ben bu ürüne 999TL vermem" noktasında değiliz. Bazı editör arkadaşlarımızın oldukça sert bir şekilde yaptıkları eleştirileri Gear S'in haketmediğini düşünmekteyiz.

Samsung'un tabletlerde olduğu gibi bu ürünün sadece Wi-Fi'li ve UV sensörünün olmadığı modelini piyasaya sunmasını bekliyoruz. Samsung bu akıllı saatin biraz kırpılmış versiyonunun rahatlıkla 599 ile 699 TL bandında satılabilir. Fiyat bu noktalara gerilerse Gear S'in iyi bir kampanya ile de daha geniş kitlelere ulaşabileceğini düşünüyoruz.

Pil gücü konusunda Samsung'un yapacağı en önemli yenilik ise rakipleri gibi bu ürünün mini USB ile şarj edilebilmesini sağlamak olacaktır.

Gear S, hem tasarımı hem de akıcı aryüzüyle beğenimizi kazanan bir ürün oldu. 1980'li yıllardaki "Kara Şimşek" dizisinden fırlamış gibi görünmek istiyorsanız Gear S tam size göre bir ürün olabiilir.

Resim

Ürünle ilgili olumlu olumsuz yorumlarınızı lütfen bize yazın...

Ek Resimler

Bu içerik 22.11.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 1324 kez okundu.

Yorumlar (0)

Bu içeriğe henüz hiç yorum yapılmadı !! İlk yorum yapan siz olun.
YENİ YORUM YAP

Yorum Yap

İşlemin sonucunu giriniz.